2024 May 02., Thursday/Zsigmond napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Startra készen várja a nemzetiségi választást az RPM
2024. 04. 06. 20:09

Több mint 500 településen, legalább 2500 jelöltettel startra készen várja a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete a június 9-i helyhatósági és nemzetiségi választásokat – jelentették be a szervezet elnöke a megyei koordinátorokkal tartott miskolci tanácskozásán, szombaton.

A Dancs Mihály által irányított országos hatáskörű érdekképviseleti szervezet, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság a 2024-es választásokra már március 25-én nyilvántartásba vett, az előzetes adatok alapján biztosra vehető, hogy a törvény által megszabott 10 százalékos határt átlépve most is országos listát fog állítani, és jelöltjeik harcba szállhatnak az Országos Roma Önkormányzatban kiosztható 47 mandátumért.

 

Az RPM a legutóbbi, 2019-es települési nemzetiségi választásokon 283 településen 1164 jelöltet állított, míg az országos nemzetiségi listáján 28 jelölt szerepelt. Az RPM az országos listán összesen 11.574 szavazatot kapott, ami 5 mandátumot jelentett a 47 fős testületben, és ezzel a harmadik legerősebb jelölőszervezet lett.

 

Az RPM a június 9-i helytósági választásokon nemcsak nemzetiségi jelölteket állít, hanem az ország több településén polgármestereket és önkormányzati képviselőket is indít saját szerveztük színében. Az eddigi adatok szerint már 15 önálló polgármester-jelöltje és közel 50 önkormányzati képviselőjelöltje van a Dancs Mihály által irányított szervezetnek, és ez a jelöltállítás határidejéig még tovább növekszik.

 

Bár a jelöltállításhoz az ajánlóíveket csak 2024. április 20-tól vehetik át a nyilvántartásba vett jelölőszervezetek megbízottjai, de a választáson indulni kívánó roma tömörülések és érdekcsoportok jó része már világosan látja, mely településen kiket kívánnak indítani. Az RPM az ország valamennyi megyéjében és a fővárosban is állít nemzetiségi jelöltet, de kilenc olyan megye van a fővárossal együtt, ahol koncentrált erőt mutatva keresték a jelölteket. Az eddigi adatok szerint minden korábbi eredményüket túlszárnyalva, több mint 500 településen indít az RPM önálló jelöltet a nemzetiségi választásokon, ami akár 2500-3000 önálló jelöltet jelent. A koordinátori találkozón egyelőre fel sem merült annak a lehetősége, hogy az országos választáson bármely más szervezettel összefogva közösen induljanak, mert az előzetes adatok reménykeltőek számukra a tekintetben, hogy akár a többséget is megszerezzék a 47 fős grémiumban - érvelt Dancs Mihály elnök.

 

Az RPM fórumán a megyei képviselők elmondása szerint a romák által sűrűbben lakott településeken, elsősorban Borsod, Szabolcs, Hajdú, illetve Pest megyékben a cigányság körében is egyfajta „rendszerváltó hangulat” tapasztalható. A roma politikai erőtér átszerveződésében jelentős változás, hogy az előző választáson 20 mandátumot szerzett, Farkas Flórián által irányított Lungo Drom az eddigi információk szerint el sem indul a választáson, így a nemzetiségi önkormányzati rendszer 1995-ös létrehozása óta, és négy cikluson át (1995-1998, majd 1998-2002-ig, és 2011-2014 és 2014-2019-ig) irányító szerepkört betöltő szervezet eltűnhet a roma politikából, örökös elnökével, Farkas Flóriánnal együtt. A korábbi ismert tagok idén már más-más szervezetek színeiben méretik meg magukat, de Farkas Flórián, aki 2022-ben már a Parlamentbe sem került be, ahol 20 éven át volt fideszes képviselő, feltehetően nem lép újra roma politikai síkra.

 

A 18 mandátumot kapott Firosz az elmúlt 4 évben széthullott, és Agócs János korrupciós büntetőügye és elsőfokon kiszabott börtönbüntetése, illetve a közel kétmilliárd forintos adósság miatti pénzügyi csőd is árnyékot vetett a grémiumra. A Phralipe, amely mindössze 4 mandátumot tudott begyűjteni 2019-ben, nagy valószínűséggel nem tudja majd megismételni az 5 évvel ezelőtti mozgósítását és eredményét, mert jó részük már átpártolt más jelölőszervezetekhez.

 

Az ORÖ-ben lévő jelenlegi négy szervezet közül egyedül az RPM tudta megőrizni hitelességét, egységét, ezáltal növelni is szavazóbázisát. Feltehetően ennek tudható be az is, hogy a még egy évvel ezelőtt nagy reményekkel és tervekkel országos hálózatépítésbe és jelöltkeresésbe kezdett „Becsülettel a cigányságért” szerveződés borsodi és szabolcsi tagjai az elmúlt hetekben és napokban nyilvánosan is jelezték, az RPM színeiben vállalják a jelölést, és csatlakoztak a szervezethez. 

 

Dancs Mihály a szombati miskolci koordinátori egyeztetésen azt hangoztatta, nagy reményekkel indulnak a 2024-es választásokon, már csak amiatt is, hogy a roma választópolgárok felismerték annak jelentőségét, hogy szavazataikkal bele tudnak szólni saját maguk sorsának alakulásába és közösségük jövőjébe, és már nem dőlnek be az elmúlt másfél-két évtized hamis illúzióinak, a különböző pályázati támogatások, munkalehetőségek ígéreteinek, és ellenállnak a politikai és helyi vezetők zsarolásának,  fenyegetésnek.

 

A Lungo Drom szétesését is figyelembe véve a jelenlegi roma politikai erőviszonyokat tekintve a Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos által létrehozott és az elmúlt egy évben az országban tevékenykedő Cikösz, és a Kolompár Orbán által vezetett MCF is képes lesz országos listát állítani, de az nagy kérdés, hogy a most egymással szemben álló szervezetek közül melyik hány mandátumot fog tudni szerezni, és egy esetleges szövetségkötéssel, ami 2019-ben is történt, melyik oldal tudná megszerezni a 24 főt meghaladó többséget. Az említett két szervezet egymásnak feszülése miatt az eddig csak harmadik erőként említett RPM meglepetést okozva még felboríthatja a választási matematikát.

 

Emlékeztetőül:

A nemzetiségi választáson jelölt, illetve választópolgár csak az lehet, aki szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, amely a mai, 2024. április 6-ai adatok alapján összesen 197 ezer 774 szavazópolgár. A jelöltek bejelentési határideje 2024. május 6. 16 óra, míg az önkormányzati és nemzetiségi lista bejelentési határideje egy nappal későbbi időpontig, május 7-én 16 óráig lehetséges.

 

 

Mindössze ez az egy nap áll rendelkezésre a jelölőszervezeteknek, hogyha nincs kellő számú ajánlásuk, vagy jelöltjeik az országos lista állításához, vagy az eredmények ismeretében több szervezet közös listával kíván elindulni az országos mandátumért, még kiegyezhessenek egymással. Így történt ez 2019-ben is, amikor a Firosz országos listájára olyanok is felkerülhettek az utolsó pillanatban, akik más szervezet színeiben indultak, de nem volt elegendő jelöltjük az országos lista állításához.

 

Hidvégi-B. Attila