2024 October 16., Wednesday/Gál napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Új névvel és új vezetővel megalakult a magyarországi romák országos önkormányzata
2024. 10. 03. 00:00

Aba-Horváth István debreceni roma politikust, a Cikösz képviselőcsoportjának tagját választotta elnökévé az Országos Roma Önkormányzat mai alakuló közgyűlése egyhangú, 47 igen szavazattal. A szervezet nevet ezentúl: Magyarországi Romák Országos Önkormányzata.

Aba-Horváth István debreceni roma politikust, a Cikösz képviselőcsoport tagját választotta elnökévé az ezentúl a Magyorországi Romák Országos Önkormányzata nevet viselő közgyűlés csütörtöki alakuló ülésén. A még június 9-én tartott nemzetiségi választás eredményeként a 47 fős testületbe jutott képviselők ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag választották meg új vezetőjüket, aki új szemléletű, nyitott és konstruktív roma politikát hirdetett.
 
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és szöveg
 
 
A roma érdekképviselti csoport vezetőjévé választott politikus nem ismeretlen a roma közéletben: már több mint 20 éve sikeresen vezeti a debreceni roma önkormányzatot, több ciklusban volt a Hajdú-Bihar megyei roma önkormányzat elnöke és tagja, de korábban három cikluson keresztül, 2006-2010, 2011-2014, illetve 2014 és 2019 között tagja volt az országos nemzetiségi testületnek is.
 
Az MROÖ új, 57 éves elnöke politológus és általános családügyi mediátor (konfliktuskezelő) szakokon szerzett diplomát, és több mint két évtizede aktívan dolgozik a civil szférában, főként kulturális és közösségfejlesztési, valamint felzárkóztatási és oktatási területen, és elnökként a hátrányos helyzetű és roma emberek felzárkóztatása során szerzett tapasztalatait is kamatoztatni szeretné.
 
A június 9-i választáson az országos önkormányzatban háromnegyedes többséget szerezett Cigány Közösségek Szövetsége (CIKÖSZ) a 47-ből 35 mandátumot kapott a 75 ezer 600 szavazattal, annak ellenére, hogy a leadott voksok közül több tízezer rontott, érvénytelen volt.
 
A Cikösz országos főkoordinátora egyedüli jelölt volt az országos közgyűlés csütörtöki alakuló ülésén, miután Dancs Mihály, az RPM 12 fős frakciójának vezetője bejelentette, nem kívánnak elnökjelöltet és más tisztségviselőket jelölni, mert elsősorban ellenzékként kívánnak dolgozni a közgyűlésben. Dancs Mihály, aki már hatodik ciklusát kezdheti meg az országos szervezetben, úgy fogalmazott: a teljes magyarországi cigányság érdekében készek a kompromisszumos együttműködésre, és ügyek mentén minden olyan javaslatot, előterjesztést megszavaznak, amelyek nem egyéni érdekeket szolgálnak, így megszavazzák a Cikösz elnök és elnökhelyettes jelöltjeit, tisztségviselőit. Amennyiben a testület nem ezt a szemléletet fogja követni, akkor „kőkemény ellenzékként” fogunk tevékenykedni, ahogyan azt az előző ciklusban is tettük – jelentette ki a Borsod megyei Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke.
 
Aba-Horváth István elnökké választását mindezek alapján ellenszavazat és tartózkodás nélkül megszavazta mind a 47 képviselő. A közgyűlés társadalmi megbízatású elnökhelyettesévé választották a Cikösz képviselőit, Tatai Ferencet, Duka Lászlót, Rézműves Jánost és Erősné Balogh Szilvia képviselőket.
A nemzetiségi önkormányzatok 1995-ös létrehozása óta a most megválasztott új önkormányzati elnöknek lesz a legnehezebb feladata, mert egy teljesen működőképtelen hivatalt, mintegy 2 milliárd forintnyi adóssággal rendelkező, erkölcsileg és morálisan is megtépázott testületet kell átvennie.
 
Az elmúlt években számos negatív kritika és szégyen érte a romák országos önkormányzatát, elég ha csak a korábbi elnökre, Agócs Jánosra a kétrendbeli hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt idén júniusban jogerősen kiszabott 4 éves fogházbüntetést, vagy az őt megelőző testületi vezetőre, Balogh Jánosra 2020 februárjában vesztegetés miatt jogerősen kirótt egy év – két évre felfüggesztett – börtönbüntetést említjük. Arról nem beszélve, hogy a még Farkas Flórián 2011-2015 közötti elnöki ciklusára datálható Híd a munka világába nevű, 2,5 milliárd forintos botrányprogram hatásait a mostani testület is érezni fogja, mert bírsági döntés értelmében közel 600 millió forintnyi adóssága van emiatt jelenleg is a testületnek, és a visszafizetési kötelezettség miatt az orszáos önkormányzat több mint egy éve nem kaphatta meg az állami normatív támogatását, ami miatt a Dohány utcai székházban kikapcsolták az internet és gázszolgáltatást, a dolgozók többsége felmondott, mert hosszú hónapokon át nem kaptak fizetést, és a képviselők tavaly októbertől nem kaptak tiszteletdíjat, és több munkaügyi per is indult az önkormányzat hivatala ellen.
 
Az önkormányzat jelenlegi helyzetének áttekintésére, az átadás-átvétel lebonyolítására, valamin az adósságrendezésre az új közgyűlés egy-egy új bizottságot állított fel, amelyben a Cikösz és az RPM képviselői közösen vesznek részt.
 
Aba-Horváth István azt mondta, bízik abban, hogy a hivatal átvétele minél előbb megtörténhet és a hatékony és törvényes működésük érdekében megkezdhetik a munkát, és valóra válthatják a választások során tett ígéreteiket. Ugyanakkor megjegyezte, az előző közgyűlés megbízott elnöke, Lakatos Oszkár eddig nem mutatott segítőkészséget az átadás-átvétel zökkenőmentes lebonyolítására.
 
A roma önkormányzati képviselőtestület kétharmadában olyan jelöltek kaptak mandátumot, akik korábban nem voltak országos képviselők. Aba Horváth-István kijelentette, társadalmi megbízatásként kell tekinteni a képviselőségükre, mert a működésükre jelenleg nincs pénz, és véget is kell vetni annak a korábbi személetnek, hogy a képviselőséget kifizetőhelynek, megélhetési forrásnak tekintse bárki is.
 
Hidvégi-B. Attila
 
Lehet, hogy egy kép erről: 8 ember és szöveg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és szöveg
 
Nem érhető el leírás a fényképhez.
 
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember
 
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember
 
Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember
 
Lehet, hogy egy kép erről: 8 ember