2024 May 02., Thursday/Zsigmond napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma kultúra napja – ünnepség a budapesti Városházán
2024. 04. 08. 20:31

Április 8., a Nemzetközi roma nap tiszteletére idén is kitűzték a Főpolgármesteri Hivatal épületére a cigányok nemzetközi jelképét, a roma zászlót.

A roma kultúra napja alkalmából Karácsony Gergely főpolgármester, Bősz Anett és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettesek, valamint Dobrev Klára EP-képviselő, az Árnyékkormány miniszterelnöke és Herfort Marietta romaügyi főtanácsadó részvételével ünnepi megemlékezést tartottak a Városháza dísztermében a Romano Kher szervezésében.
 
 
 
Karácsony Gergely főpolgármester ünnepi beszédében emlékeztetett: pontosan egy évvel ezelőtt, a roma kultúra világnapja tiszteletére a Városháza épületére első alkalommal került ki a roma zászló, azt demonstrálva, hogy Budapest városvezetése fontos és megbecsülendő értéknek tartja a romákat. Karácsony Gergely kijelentette: Budapest nem ugyanaz a város lenne a roma kultúra nélkül, mint jelenleg.
 
A főpolgármester úgy fogalmazott: a roma zászló kihelyezése fontos gesztus és komoly üzenet, de nem elegendő, mert a hétköznapokban, az élet minden területén ki kell mutatnunk a romák felé a megbecsülésünket, és támogatásunkról kell biztosítani a népcsoport tagjait. Budapest első embere a romák esélyteremtésének és a cigányságot érő mindennapos diszkrimináció elleni küzdelem egyik jelentős pontjaként említette az általuk most elindított Lakásügynökség programot, ami csökkenti az albérletpiacon a cigányokkal szemben tapasztalható diszkriminációt.
 
Bősz Anett főpolgármester-helyettes kijelentette: haza csak ott van, ahol mindenki egyenjogú, ahol emberként becsülik, ahol mindenki feje fölött van fedél, a szobájában meleg, a gyermekeinek megfelelő minőségű oktatás, és ahol mindenkit tisztességesen megfizetnek munkájáért. Aláhúzta: Budapest vezetése egyenrangú állampolgárnak és lakosnak tekinti a romákat, és azért küzd, hogy romák és nem romák egyformán lehessenek otthon ebben a hazában. Bősz Anett úgy fogalmazott, intézményekkel, intézményrendszerekkel kell küzdeni a valós esélyegyenlőség megteremtéséért.
 
Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes szintén a romákkal szembeni megbecsülés jelképeként említette, hogy új vezetéssel új épületbe költözhetett a Romano Kher, a Fővárosi Cigány Ház, és színes, gazdag programokkal képes prezentálni a roma kultúrát, oktatási és képzéseket koordinálni, megemlékezéseket tartani, akárcsak a VIII. kerületi Bura Károly Galéria. Budapest városvezetésének komoly és fontos feladataként említette annak megvalósulását is, hogy a Romano Kher képzőművészeti alkotásai közgyűjteményként méltó helyre kerülhessenek. Fontos mérföldkőként említette Kerpel-Fronius Gábor azt is, hogy a VIII. kerületi önkormányzat mellett a Fővárosi Közgyűlés is elfogadta, hogy ezentúl február 23-át a romák elleni gyilkosságsorozat áldozatainak hivatalos emléknapjának tekintik, így emlékezve a 15 évvel ezelőtt Tatárszentgyörgyön meggyilkolt 5 éves Csorba Róbertre és 5 éves kisfiára, valamint a 2008 és 2009 között összesen kilenc településen végrehajtott és hat halálos áldozatot, öt súlyos sérüléssel járt támadássorozat hat halálos áldozatára.
 
Rézműves Melinda, a Romano Kher igazgatója ünnepi beszédében emléknap körüli történelmi események, a roma jelképek és szimbólumok értelmezése mellett a kultúra sokszínűségét hangoztatta. Bejelentette, a fővárosi városvezetés példamutatatásaként és a romák iránti tisztelet és megbecsülés jelképeként Budapesten a Városháza épületére ismét kikerült a romák zászlaja, és ehhez kilenc fővárosi kerületi önkormányzat, közük a VIII., a VII., a VI., a IX., a X., a XV,. IV., és a XVIII., is csatlakozott, és a józsefvárosi Deák Diák iskola is kitűzte épületére a magyar lobogó mellé a cigányok jelképét is.
 
A Főpolgármesteri Hivatal dísztermében tartott ünnepi eseményen részt vett Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviseletnek delegációvezetője, az Árnyékkormány miniszterelnöke is.
 
Herfort Marietta az Árnyékkormány romaügyi főtanácsadója a nemzetközi romanap alkalmából kiadott közleményében úgy fogalmazott: az elmúlt 14 évben a romák hazánk egyik legkiszolgáltatottabb közössége lett, ezért olyan igazságos és esélyteremtő társadalomra és kormányra van szüksége a magyarországi roma társadalomnak, amelyben mindenki egyenlő jogainak gyakorlása és a méltóságteli mindennapok megélése mellett büszkén vállalhatja és kamatoztathatja európai, magyar és roma kultúráját és identitását. Emlékeztetett, az Árnyékkormány az elmúlt másfél évben egy olyan programon dolgozott, ami megteremti a társadalmi igazságosság, a szociális és anyagi biztonság feltételeit, és amely alternatívát mutat arra, hogyan szüntessék meg a kiszolgáltatottságot és hogyan teremtsenek egy olyan országot, amiben a romákat nem kirekesztik és megbélyegzik, hanem egyenértékű magyar állampolgárként elismerik.
 
A Romano Kher ösztöndíjasainak kulturális programja után a Cigány Ház munkatársai és ösztöndíjasai, a budapesti roma közösség képviselői a Duna parton virágokkal emléketek, majd közösen vonaltak VII. kerületi önkormányzat elé. Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere saját maga tűzte ki a Nemzetközi romanap tiszteletére a cigányok zászlaját a VII. kerületi önkormányzat épületére. A városvezető a roma kuktúra napja alkalmából tartott megemlékezésen azt mondta, az általa irányított kerület, mint Budapest központja, eddig is mindent megtett, hogy egy befogadó, nyitott, élhető otthona legyen a romáknak, és az inzézményekkel, azok munkatársaival minden lehetőséget megteremtsenek az államalkotó nemzetiség egyetemes kultúrájának méltó módon és körülmények között történő prezentálásának. A VII. kerület kulturális sokszínűsége, a roma kultúra szépsége hatalmas érték mindannyiunknak, amelytől szebb és gazdagabb fővárosunk, országunk is - mondta Erzsébetváros polgármestere.
 
Az idei, 2024-es évben a Roma kultúra napja alkamából rendezett egész napos ünnepségsorozat zárásaként a Budapest Bár formáció koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők a Romano Kher székházában Farkas Róbert egykori ösztöndíjas és Ökrös Kálmán zongoraművésszel közös produkciójában.
 
HBA
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, emelvény és szöveg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember és szöveg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember, fuvola/furulya, hegedű, klarinét és emelvény
 
Lehet, hogy egy kép erről: 9 ember és szöveg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és a Brandenburgi kapu
 
Lehet, hogy egy kép erről: 11 ember és szöveg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és szöveg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember, gitár, hegedű, klarinét és hárfa
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, tangóharmonika, fuvola/furulya, gitár, klarinét és hegedű
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és hegedű
 
Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember, hegedű, fuvola/furulya, hárfa, klarinét, zongora és szöveg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember, zongora, klarinét, fuvola/furulya, hegedű és hárfa
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és szöveg