2024 May 02., Thursday/Zsigmond napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Emberi értékek díjátadó gála
2024. 03. 19. 00:00

Az esélyegyenlőség megteremtéséért, a kisebbségek és a másság elfogadásáért kiemelt tevékenységet végző civil szervezetek és közéleti-, illetve magánszemélyek elismeréseként idén is megrendezésre kerül az Emberi Értékek Díjátadó Gála, melyet 2024. április. 13-án szombaton tartanak a Ferencvárosi Művelődési Központban.

A jótékonysági koncerttel egybekötött nagyszabású gálaműsor keretében kerül átadásra a 2024-es év Magyar Tolerancia-díja, Magyar Esélyegyenlőségi-díja, Magyar Jótékonysági-díja és azok Nagydíjai, valamint Egyenlő Esély-díj. Az rangos elismerés egyfajta köszönetnyilvánítás mindazoknak, akik látható, és kézzel fogható segítséget adnak a kisebbségi közösségeknek, közéleti szerepvállalásaikkal szót emelnek.

 

 

A még 2010-ben az Összefogás a Toleranciáért Alapítvány és a Magyar Tolerancia Egyesület által alapított és az idei évben is átadásra kerülő díjak létrehozásakor az alapvető cél az volt, hogy mindennemű pártpolitikától mentesen elismerjék azoknak a civil szervezeteknek, aktivistáknak, közéleti személyiségeknek a munkáját, akik a tolerancia, az elfogadás jegyében tevékenykedve példát mutatnak a teljes társadalomnak - mondta az országos rendezvény szervezője Amanda Elstak előadóművész. A díjat alapító két civil szervezet elnöke ugyanakkor hozzátette, az idei évben most kivételesen fontos és aktuális nemcsak felszólalni, hanem nyíltan is kiállni a kisebbségi csoportokkal, főként a mássággal szembeni politikai megnyilvánulások és egyre durvuló közbeszéd miatt. „Akkor, amikor a legmagasabb politikai színtéren a szexuális orientációt azonos lapra helyezik az általunk is megvetett pedofíliával, amikor politikai és közéleti hecc kampányt folytatnak az LMBTQ+ közösséghez tartozók ellen, és az ebből gerjesztett gyűlöletet politikai célokra használják, akkor minden létező demokratikus eszközzel kötelességünk fellépni és tiltakozni ez ellen” – fogalmazott Amanda Elstak, kihangsúlyozva, az Emberi jogok egyetemes nyilatkozata és az identitás szabadsága mindenkire egyformán vonatkozik és érvényes, így mindezek alapján joggal várható el az elfogadás és a tisztelet. A vállaltan transzszexuális előadóművész, aki már több évtizede a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és a roma származású állampolgárok elfogadásának kimagasló élharcosa, úgy véli, az általa alapított, és évente átadásra kerülő díjak és maguk a díjazottak személye is a másság megértését és elfogadását segíti, és egy kiemelt színvonalú gálaműsoruk egyfajta hidat képez a társadalomban. „Egy ideális világban a másik ember elfogadásának alapvető emberi értéknek kellene lennie, és senki nem szólhatna bele, hogy ki kit és hogyan szeret, de sajnos ezen még sokat kell dolgoznuk együtt, közösen” – jegyezte meg Amanda Elstak, aláhúzva, a korábbi és az idei évi díjazottak személye és munkássága is példamutatás, garancia arra, hogy lehet eredményes munkát végezni az elfogadtatásban.

 

A még 2010-ben alapított díjat négy egymást követő évben is átadták, majd hat év kényszerű szünetet követően a 2020-as és 2021-es év díjazottjai számára a Covid-19 miatt összevont díjátadást rendeztek a korlátozások feloldását követően. A múlt év áprilisában szintén két esztendő, a 2022-es és 2023-as év díjazottjai számára szerveztek nagyszabású gálaműsort.

 

 

Nem érhető el leírás a fényképhez.

 

A Magyar Tolerancia-díj célja díjazni azokat az ismert és civil személyeket, akik a toleranciáért, az esélyegyenlőségért, a kisebbségek és a másság elfogadásáért tesznek, dolgoznak, emelik fel a szavukat és támogatásukkal elismerést érdemelnek. A rendezvény fővédnökei Bősz Anett Budapest főpolgármester-helyettese, és Szűcs Balázs, Erzsébetváros alpolgármestere.

 

Az elmúlt években olyan személyek kapták meg az elismerést többek között, mint Eszenyi Enikő, Fenyő Iván, Koós János, Csollány Szilveszter, Till Attila, Keresztes Ildikó, Alföldi Róbert, az Élet Menete Alapítvány, a Roma Polgárjogi Alapítvány, Donáth Anna, Kunhalmi Ágnes, Iványi Gábor, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, míg az idei évi díjazottak között szerepel Pogány Judit színművész, Koncz Zsuzsa  előadóművész, Gálvölgyi János  színművész, Delhusa Gjon  előadóművész, Bródy János  előadóművész, Hernádi Judit színművész, Beer Miklós megyéspüspök, Lakatos Mónika Kossuth-díjas énekes, Hidvégi-B. Attila újságíró is.

 

 

 

Az Emberi Értékek Díjátadó Gálára 2024. április. 13-án szombaton 17 órakor kerül sor a Ferencvárosi Művelődési Központban, amelyet jótékonysági koncert kísér, neves sztárfellépőkkel.

 

A közéleti eseményhez  itt lehet csatlakozni, és megtekinteni az idei évi díjazottak teljes listáját:

https://www.facebook.com/events/372864265510615/?active_tab=discussion

 

HBA