2024 May 02., Thursday/Zsigmond napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Emlékezés a romák elleni gyilkosságsorozat áldozataira a Romano Kherben
2024. 02. 24. 10:23

Közös főhajtással és fotókiállítással emlékezett a 2008-2009 között történt romák elleni gyilkosságsorozat hat halálos áldozatára a Phiren Amenca és Erzsébetváros Önkormányzata a Fővárosi Cigány Ház (Romano Kher) Király utcai székházában.

 

A 2009. február 23-án, Tatárszentgyörgyön történt Molotov-koktélos és fegyveres támadás, amelyben az alig 5 éves Csorba Robika és 27 éves édesapja vesztette életét, 15. évfordulóján fejet hajtottak a Nagycsécsen meggyilkolt Nagy Tiborné és Nagy József, a Tiszalökön agyonlőtt Kóka Jenő és a Kislétán kivégzett Balogh Mária emléke előtt is. Az áldozatokora emlékezve Szűcs Balázs, a VII. kerület alpolgármestere és Herfort Marietta, a Phiren Amenca igazgatója mondott beszédet, akik egyaránt azt hangsúlyozták, hogy a 15 évvel ezelőtt történt terrorhullám tragédiának figyelmeztető jelnek kell lennie, hogy a gyűlöletkeltés hová vezethet, és mindent el kell követni, hogy ilyen brutális cselekmény soha többé ne fordulhasson elő.
 
A megemlékezés keretében, amelyen a tatárszentygörgyi áldozat, Csorba Robika édesanyja és családja is részt vett, „Hidegvérrel” és „A per” címmel fotókiállítás nyílt Turay Balázs fotográfus alkotásaiból, melyeket a gyilkosságsorozat büntetőtárgyalása során, illetve a sértettekről portré stílusban készített.
 
A fotókiállítás a Romano Kherben 2024. március 21-ig lesz megtekinthető.
 
Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember és tömeg
 
 
Lehet, hogy egy műalkotás erről: 8 ember, hárfa, klarinét, zongora, szaxofon és hegedű
 
 
Lehet, hogy egy műalkotás erről: 4 ember, hárfa, zongora, hegedű és szaxofon
 
Lehet, hogy egy műalkotás erről: 9 ember
 
Lehet, hogy egy fekete-fehér kép erről: 4 ember
 
 
Lehet, hogy egy műalkotás erről: 8 ember
 
Lehet, hogy egy műalkotás erről: 1 személy
 
Lehet, hogy egy műalkotás erről: 11 ember, hárfa és hegedű