2024 May 04., Saturday/Flórián, Mónika napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Adjuk vissza Józsefváros régi fényét és presztízsét!
2024. 04. 20. 08:01

Egy sokszínű, fejlődő, és mindenki számára egy 21. századi életminőséget biztosító kerület megteremtését szeretné józsefvárosi képviselőként megteremteni Balogh Fruzsina aki a 9.sz. választókörzetben jelölteti magát az idei helyhatósági választáson.

Egy sokszínű, fejlődő, és mindenki számára egy 21. századi életminőséget biztosító kerület megteremtése a célom, ahol újra a főváros megbecsült részének és nem negatív példának tekintik Józsefvárost, mert a legnagyobb értékek és a legmesszebb jutott emberek innen indultak el, és jutottak el a sikeres életbe, lettek megbecsült és elismert szakemberek, világhírű művészek.  Eljött az idő, hogy saját ügyeink élére álljunk, és fiatal nőként példát mutassunk és részt vegyünk a jelenlegi közélet és a társadalmi szemlélet változtatásában – mondja Balogh Fruzsina, aki egy évtizednyi aktív közösségszervezői tapasztalattal, megszámlálhatatlan kulturális és közéleti szerepvállalása után egyéni képviselőként indul Józsefváros 9.sz. választókörzetében a 2024. június 9-i helyhatósági választáson, hogy a fiatalok és a roma nők akaratát és látásmódját is képviselje a VIII. kerületi önkormányzat döntéshozó testületében.

 

 

 

Balogh Fruzsina jól ismert egyénisége a kulturális közéletnek, mert egyrészt Budapest számos iskolájában és óvodájában, kulturális intézményében a cigány tánc tanítása mellett olyan tanórán kívüli oktatási és korai fejlesztő programokat, családi napokat vezetett és szervezett, amelyek segítették a gyermekek tanulmányi előmenetelét, és nagyban csökkentették az romákkal szembeni sztereotípiákat, másrészt a főváros minden fontosabb kulturális eseményén jelen van, és többségének aktív résztvevője, szervezője. Komoly tapasztalatokra tett szert a média világában is, mert alapítója, majd a digitális műsorszóróvá alakult Dikh Tv főszerkesztőjeként több éven át dolgozott Magyarország első roma televíziós csatornájánál. Közösségszervezőként nyolc évet dolgozott a Civil Kollégium Alapítványnál, ahol fővárosi és országos hatáskörű programokat, kampányokat koordinált, melyek fontos mérföldkövei voltak a társadalmi szerepvállalásnak, az aktív közélet alakulásának.

 

Megismerve és megtapasztalva a kerület, a főváros és az ország különböző területein az emberek problémáját, most egy új kihívás elé állva egy olyan feladatra készül, amely közvetíti a legfontosabb ügyeket, és megoldást is hozhat a legszegényebb társadalmi csoportok élethelyzetének alakulásában. „Civilként számos problémakört feltártunk, alternatívát mutattunk, de a közélet sokszor negatív irányba történő változása miatt most a megvalósítás oldalára kell állnunk, és ha kell, szembe kell szállnunk azzal a politikai akarattal, amely gyakorta ellentétes és ellenséges a legkiszolgáltatottabbakkal” – mondja a józsefvárosi képviselőségre aspiráló Balogh Fruzsina, mert szerinte kell, hogy legyen egy valódi és hatékony szószószólója azoknak, akiknek nincs, vagy gyenge az érdekérvényesítő képessége, és a döntéshozatalok során érvényesülhessenek szempontjaik. Fontos a civil aktivizmus, de be kell látnunk, hogy az érdemi befolyásoláshoz ez már kevés, éppen ezért részesévé kell válnunk a valódi döntéshozatalnak.

 

 

 

Az egyik legfontosabb és legaktuálisabb ügyként említette a józsefvárosi Dió2030 programot, amely komoly veszélybe került az által, hogy a kormány 200 hátrányos helyzetű, szegény család otthonát sajátítaná ki az állam nevében, hogy a Közszolgálati Egyetem új kampuszt építhessen a területre. Emlékeztetett, hogy a kormányzati szándék sokszor nem az emberek, a közösség jobb életkörülményeinek javítás, hanem a büntetés, az ellehetetlenítés és a bosszú, és erre jó példa a Roma Parlament 2016-os kilakoltatása a Tavaszmező utcából. A kormány azt ígérte, hogy a rossz állagú épület helyén több milliárd forintból egy új roma kulturális központot hoznak létre. A terveket ismertették,  az új vezetőt bemutatták, az alapkövet 2018-ban az akkori miniszter, Balog Zoltán lerakta, néhány hétig szerepeltek ezzel a sajtóban, de az eltelt 8 év alatt semmi nem történt. Hacsak annyi nem, hogy Mészáros Lőrinc 120 millió forintot keresett az egyik melléképület elbontásával – emlékeztetett Balogh Fruzsina, aki szerint jogos a félelem, hogy a mostani államosítás, amely a Diószegi Sámuel utca 18-tól 28-ig terjedő páros számozású házait, a Dugonics András Általános Iskola és Gimnázium épületét, a Sárkány utca 1-et és 5-öt, a Korányi Sándor utca 20-at és a Dugonics utca 11-et érintené, a lakókat veszélybe sodorná. A kormány nem akar szembesülni az általa okozott és egyre mélyülő szegénységgel. Ezért tiltották meg a rászorulók számára a nyilvános ételosztást, üldözik és büntetik a fedél nélküli hajléktalanokat, vegzálják és ellehetetlenítik az Iványi Gábor által vezetett egyházat és szociális ellátórendszert, és ezért száműzik vidékre a szociális bérlakásokban élőket.

 

Éppen ezért nagy a tétje annak, hogy Józsefváros vezetése megmaradhasson, a 9. sz. választókörzetnek valós és cselekvőképes képviselője legyen, mert csak így garantálható az ott élők jogainak megvédése, mert egy fideszes kerületi vezetés csont nélkül átengedné a területet, és 200 család kerülne utcára – magyarázza a jelölt, aki épp az állam által kisajátítani kívánt terület képviselőségére pályázik.

 

A minőségi oktatás és lakhatás alapvető emberi jog – érvel Balogh Fruzsina, aki egy évtizede civil aktivistaként is ezért harcolt, így választási programjának nem véletlenül ez az egyik alappillére. „Egy vizes és penészes szoba-konyhás lakásból, vagy egy faluvégi vályogházból indulva nagyon nehéz tisztességes megélhetést biztosító szakmát, vagy akár diplomát szereznie egy gyermeknek” – mondja, kihangsúlyozva, éppen ezért a szegénység, a hátrányos helyzetből való kitörés nem etnikai probléma, ahogyan a megfelelő minőségű oktatás és lakhatás, a szociális ellátórendszer elérhetősége mindenkit egyformán érint.  „Az élet értelme és célja a fejlődés, és nekünk, felelősen gondolkodóknak, cselekvőképes embereknek ehhez minden tudásunkkal hozzá kell járulnunk” – teszi hozzá, kihangsúlyozva, hogy fiatalként, nőként és kiváltképp roma nőként képviselő-jelöltté válásával most egy olyan útra lépett, ami példamutatás saját nemzedéke és a jövő számára is. „Alapjaiban kell megreformálnunk társadalmunkat, közéletünket” – mondja a politikai pályára készülő Balogh Fruzsina, aki jelötségével az autentikus hagyományokat követő nagyecsedi és környékbeli rokonsága számára is példát szeretne mutatni.

 

„A civil közösségi aktivizmus is reformra szorul, és el kell fogadnunk, be kell látnunk, hogy érdemi változást csak politikai érdekérvényesítés révén tudunk megvalósítani” – mondja Balogh Fruzsina, kihangsúlyozva, de ehhez kell egy politikai fogadókészség is, amit egyrészt Józsefváros eddigi polgármestere, Pikó András és a Demokratikus Koalíció részéről kapott meg. Azért vállalta a DK közösségét és politikai irányvonalát, mert azt látja és azt tapasztalja, hogy a párt részéről van egyértelmű és világos irányvonal és szándék a legszegényebb társadalmi csoportok életkörülményeinek javítására, és bizonyítottan van szándék arra vonatkozóan is, hogy aktív, látható politikai és közéleti szerepet biztosítanak a nőknek, a romáknak. „Elég, ha csak Herfort Mariettát, az Árnyékkormány romaügyi tanácsadóját említjük, aki a mindannyiunk példaképeként a civil szakmai közéletben maradandó értéket teremtett, és európai szinten képviseli a fiatalok közéleti aktivizmusát” -  hangsúlyozza Balogh Fruzsina, akinek véleménye szerint komoly segítség és büszkeség, hogy a kampányát egy fiatalokból álló, aktív és cselekvő csapat segíti, és ez által nemcsak Józsefvárosért, hanem egy élhetőbb és szebb Budapestért és az egész országért dolgozhat.

 

 

Képviselőként elsődleges célja, hogy Józsefváros visszakapja régi fényét és presztízsét, ahol egy békés, sokszínű, szerethető közösségben mindenki otthon érzi magát, ahol büszkeség végig sétálni a városrész utcáin, és ahol jó ismerősként tudják köszönteni egymást az emberek. Józsefváros régen ilyen hely volt, innen indultak világhír felé a muzsikusok, a művészek, mert Budapest nyolcadik kerülete mindig is a művészek, a jókedv és a szeretet bölcsője volt, és Kossuth-díjas művészeink sokasága, ahogy Nobel-díjas írónk, Kertész Imre  is itt élt, itt nevelkedettek – érvel a VIII. kerület 9. sz. választókörzetének jelöltje, aki mögé a DK mellett a Momentum, Párbeszéd-Zöldek, LMP, a Szikra Mozgalom és a C8- Civilek Józsefvárosért is felsorakozott.

 

Hidvégi-B. Attila